Poslednji trendovi u reproduktivnoj medicini koji povećavaju šansu da sezatrudni

Članci, Novosti 30. март, 2019

Reproduktivna medicina je na polju medicine i dalje relativno mlad smer, jer je prvo dete iz epruvete na svet došlo tek pre 41 godinu. Ipak, zahvaljujući modernim tehonologijama i testovima se ova oblast neprekidno usavršava pri čemu ljudi koji se bore sa neplodnošću imaju sve više šanse da na kraju lečenja dobiju svoje zdravo dete. Repromeda na tom putu pomaže parovima već 20 godina. Transfer embriona u matericu uz ultrazvučno praćenje ili novi inkubator embriona MIRI sa 12 pozicijama su primeri najnovijih metoda. Social freezing je jedan od najčešćih investicija u budućost, ne samo kod nas ali i u inostransvtu.

Zahvaljujući ultrazvuku je veća preciznost embriotransfera

Proces veštačke oplodnje se sastoji iz nekoliko bitnih koraka, od ispitivanja parova do krajnji transfer embriona. I baš prilikom prenosa oplođene jajne ćelije u matericu su lekari počeli da koriste ultrazvuk, zahvaljujući kojem imaju još bolju kontrolu – tačno vide gde embrion prilikom procedure stavljaju. „Embriotransfer se izvodi uz pomoć tanke cevi kroz grlić materice kada se u matericu usađuje oploćena jajna ćelija. Sada se dodatno prostor vizualizuje uz pomoć ultrazvuka tako da lekari direktno vide kada embrion ispuštaju iz katetra. Za ženu se situacija ne menja jer je to ambulantni bezbolan proces posle kojeg pacijenti mogu da idu kući“ objašnjava MUDr. Kateřina Veselá, PhD. Broj prenetih embriona zavisi od dogovora sa lekarom, ali se u većini slučajeva prenosi samo jedan embrion. I statistički ubacivanje više oplođenih jajnih ćelija ne povećava šansu da se zatrudni, baš suprotno, povećava se povećava mogućnost trudnoće sa više dece.

Inkubator koji se savršeno podoba majci

Uređaj MIRI Time-lapse sa 12 pozicijama, koji je prva na svetu počela da koristi klinika Repromeda, se trudi da što bolje kopira prirodno okruženje ženskog tela i kojem se na samom početku trudnoće embrioni razvijaju. Pored funkcije inkubatora je takođe sposoban da neprekidno prati razvoj svake oplođene jajne ćelije zahvaljujući čemu mu lekari mogu odrediti najbolju brigu. Tokom kultivacije nije potrebno da se embrioni prebacuju ispod mikroskopa što ne menja uslove pod kojima se nalaze kao što su toplota ili sastav vazduha koji su za pravilan razvoj veoma važni. „MIRI Time-lapse ima 12 slobodnih pozicija, odnosno podeljenih komorica. Svaka od njih je namenjena samostalnoj kultivaciji embriona para koji se kod nas leči od neplodnosti. Zahvaljujući komorama koje se greju se može pratiti individualan razvoj što dalje omogućava da se za transfer izabere najkvalitetniji embrion i time značajno povećaju šansu da se zatrudni. Još jedna prednost je da koristimo uređaj MIRI u okviru cene za lečenje dok je u ostalim klinikama Time-lapse dodatna stavka na računu“ objašnjava MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

Zamrzavanje „za kasnije“

Prosečna starost prvorotkinja iz godine u godinu raste i zato se sve češće social freezing traži, što predstavlja zamrzavanje jajnih ćelija za kasnije. Metoda je pogodna za oba pola, ali se kod žena posebno za poslednje tri godine primetio interes i u klinici Repromeda. „Žene u današnje vreme žele da putuju ili da se posvete karijeri pre nego što stvore porodicu. Na žalost priroda se sa takvim planovima ne slaže i već oko 28. godine se plodnost pogoršava. U kasnijim godinama zato žena može imati problema da prirodno zatrudni. Zato treba da se odluči da li bi trebalo da se zamrznu „za kasnije“. U insotranstvu je ovu metodu na primer Google platio svojim menadžerkama, dok je pitanje sata kada će to moći da se radi i kod nas.“ komentariše  MUDr. Kateřina Veselá, PhD. Muškarci social freezing koriste već duže vreme i u većem broju, naročito onkološki pacijenti ili muškarci koji rade na rizičnim mestima. Statistički se zato sve više zamrzava sperma, i to zato što se uzimanje muških polnih ćelija je bro i bezbolno.