VTO u svetu i Češkoj republici – gde su razlike?

Članci, Novosti 1. јануар, 2018

Tokom poslednjih par godina tretmani neplodnosti su značajno napredovali i izgleda da će uspešne inovacije na polju vantelesne oplodnje biti pod okom javnosti još neko vreme. Ipak, parovi ne dobijaju istu vrstu pažnje svuda. Bilo zbog zakonskih raloza ili zbog opremljenosti klinike i laboratorije.

Anonimnost donora sperme i jajnih ćelija

Postoji nekoliko pristupa anonimnosti donora sperme i jajnih ćelija. Iako je u Češkoj Republici doniranje polnih ćelija anonimno, ne znači da je tako i u ostalim zemljama. U Velikoj Britaniji potomak/dete može da potraži informacije o identifikaciji svojih roditelja kada napuni 18 godina. U Španiji dete može da potraži informacije o roditeljima koje ne indetifikuju osobu i to samo u slučaju ako boluje od ozbiljne bolesti.

Transfer više embriona

Dugo vremena se potpomognuta trudnoća vezivala za višeplodnu trudnoću. U stvari, blizanci su rođeni češće prilikom transfera više embriona. Sada je već u modernoj medicini jasno da je prenos jednog embriona poželjan jer se tako umanjuje rizik neželjene trudnoće. Verovatnoća da se zatrudni se ne smanjuje na ovaj način, baš obrnuto, rizik od komplikacija u trudnoći ili tokom porođaja je smanjen. U nekim zemljama i centri i klijenti još uvek daju prednost transferu više embriona.

Pokrivanje troškova od strane zdravstvenog osiguranja

Učestvovanje zdravstvenog osiguranja u procesu veštačke oplodnje u svetu se veoma razlikuje. U Izraelu su troškovi pokriveni za dvoje dece do njihovog rođenja u slučaju da je potreba da seVTO radi medicinski opravdana. U Holandiji je pokriveno tri ciklusa dok u Kini osiguranje ne pokriva ni jedan process. U Češkoj Republici pacijent ima pomoć za 4 VTO ciklusa u slučaju da se prilikom svakog transfera prebaci jedan embrion. U SAD pacijenti u zavisnosti od svog osiguranja imaju različite uslove ali uglavnom VTO nije plaćen od strane zdravstvenog osiguranja.

Preimplantacijska genetska dijagnostika (PGD)

Preimplantacijska genetska dijagnostika je metoda koja omogućava izbor zdravog embriona pre transfera u majčino telo. Neke evropske zemlje nemaju ovu metodu uopšte – Švajcarska, dok u Nemačkoj postoji u određenom obliku. U drugim zemljama ova metoda je skorije prihvaćena, ali klinike nemaju dovoljno iskustva i opreme da izvode ovako sofisticirane procedure. Naša klinika je 2000. godine postala prva klinika, ne samo u Češkoj Republici, već i u Centralnoj i Istočnoj Evropi gde je PGD uspešno obavljena.

Doba čekanja

I na kraju, klijenti iz Britanije, Nemačke ili Italije se odlučuju za tretman u Češkoj Republici zbog kaćeg vremena čekanja nego u njihovim zemljama. Zbog čekanja više od godinu dana, oni se odlučuju za tretman odmah i bez pokrića zdravstvenog osiguranja u Češkoj.