Očekuje nas veštačka oplodnja. Da li ćemo imati blizance?

Članci, Novosti 15. септембар, 2020

Dobro je poznato da problemi sa plodnošću danas nisu izuzetak. Srećom, parovi koji imaju problema sa zasnivanjem porodice prirodnim putem mogu da iskoriste opciju potpomognute oplodnje. Mnogi ljudi imaju utisak da je veštačka oplodnja povezana sa povećanjem broja blizanaca. Međutim, da li je tačna tvrdnja da se zbog veštačke oplodnje povećava broj višeplodnih trudnoća?

Transfer embriona 

Kada bi se pre nekoliko godina rodili blizanci, mnogi bi sumnjali da je uzork potpomognuta oplodnja. I mogli bi biti u pravu. U prošlosti su lekari istovremeno uvodili više embriona u matericu žene kako bi povećali šanse da zatrudne nakon vantelesne oplodnje. Verovatnoća višeplodnih trudnoća nakon ovog postupka bila je približno 20%.

Upravo zbog povećanog rizika od višeplodnih trudnoća, ova praksa je počela da se napušta širom sveta pre nekoliko godina. 2012. godine u Češkoj je čak usvojen zakon kojim se uređuju uslovi za veštačko osemenjavanje. Parovi koji se podvrgavaju IVF koju plaća zdravstveno osiguranje mogu da obave četiri vantelesne oplodnje, pod uslovom da je u prve tri korišćen samo jedan embrion tokom prenošenja.

Prenos samo jednog embriona bio je cilj naše klinike još od njenog osnivanja 1999. godine, ali u početku nije bilo lako sprovesti ovaj korak u potpunosti. Razvojem novih metoda i tehnologija postigli smo to i od 2015. uvodimo isključivo jedan embrion. Cilj je da se od prikupljenih jajnih ćelija uvek dobije što više kvalitetnih embriona. Uspeh raste sa brojem transfera, a ne sa brojem prenesenih embriona.

Zašto prenositi samo jedan embrion?

Iako su blizanci dvostruka radost, višestruka trudnoća povezana je sa mnogim zdravstvenim komplikacijama. I ne samo za majku, već posebno za samu decu. Pored povećanog rizika od pobačaja, novorođenčad su obično manja i rađaju se pre vremena. Takođe mogu imati problema sa, na primer, vidom ili disanjem. Pored toga, porođaj se obično vrši carskim rezom. Iako napredna perinatalna nega danas omogućava lekarima da spasu decu koja bi pre par decenija imala malo šanse da prežive, još uvek postoje komplikacije povezane sa smeštajem novorođenčadi u jedinice intenzivne nege.

Višestruka trudnoša nije isključena

Iako se u današnje vreme prenesi samo jedan embrion, to ne znači da se ne može desiti da se rodi više dece. Kao i kod prirodnog oplođenja, embrion se može podeliti i prilikom korišćenja IVF. Međutim, do ove deobe dolazi tek nakon oplodnje, obično nakon tri do sedam dana. U zavisnosti od toga na koliko delova se embrion podeli, formiraju se jednojajčani blizanci ili trojke. U zaista izuzetnim slučajevima može se roditi i više beba. Svetski rekord su čak desetorke. Međutim, to su identična braća i sestre koji nisu stvoreni uticajem potpomognute reprodukcije, već rukama svemoćne prirode.