EndomeTRIO – Alice, Emma, Era. Šta ta imena znače? Kako mogu pomoći da se rodi zdrava beba?

Članci, Novosti 15. јул, 2019

Brojni su faktori koji mogu da uzrokuju neplodnost. Ali da li ste znali da je jedan od uzroka zašto ne možete da dobijete bebu može biti nepogoni uslovi u Vašoj materici? Da li postoje testovi koji mogu da odrede stanje materice i istovremeno ustanove optimalni trenutak kada je najbolje da se embrion ubaci?

Šta je endometrijum?

Endometrijum je sluzni sloj materice u koje se ugnjezduje oplođena jajna ćelija. Endometrijum ili sluzokoža materice se nalazi u unutrašnjem delu materičnog zida i time je ključni faktor za uspešnu oplodnju. Sluzokoža materice se obično proverava uz pomoć ultrazvuka, uz pomoć kojeg se određuje samo debljina i struktura. Ali je takođe bitna njena bakterijalna flora (mikrobiom) i tzv. vremenski okvir implatacije, odnosno pogodno vreme za transfer embriona u matericu.

Uticajem hormonske neravnoteže u telu žene (dominancija estrogena nad progesteronom) može doći i do situacije da se sluzokoža materice razvija i van materice. U tom slučaju se govori u oboljenju nazanom endometrioza.

 

Bakterije u materici onemogućavaju uspešno ugnježdenje embriona.

Ravnoteža bakterija u endometrijumu je važna za uspešnu implataciju embriona. Ako se u materici pojavljuju patogene baterije, ta ravnoteža može biti narušena. Test pod nazivom  ALICE (Analysis of Infectious Chronic Endometritis) može da odredi prisutnost takvih bakterija koje uzrokuju hronične upale. Takve upale se otkrivaju čak kod 30% neplodnih pacijentkinja, a mogu da budu i uzrok za ponavljajuće pobačaje. Dobro određena terapija može ovakvu situaciju da reši.

Uzimanjem uzorka sluzokože materice i njegovom daljom analizom pomoću nove generacije sekvenciranja (NGS), moguće je odrediti i druge bakterije koje utiču na neplodnost žene. Kompletan pregled sastava sluzokože materice omogućava test EMMA (Endometrial Microbiome Metagenomic Analysis). U slučaju da su bakterije prisutne, pogodna terapija antibioticima ili probioticima je predložena. Unutar testa EMMA se nalazi i test ALICE.

 

Kada je pravi trenutak da se transfer obavi?

Ponavljajući neuspešni transferi embriona mogu biti opterećujući za ženu, kako fizički tako i psihički. Iako je lečeni par prošao kroz ceo niz ispitivanja i njihovi embrioni su na osnovu rezultata preimplatacijskog genetskog testiranja pripremljeni da se prenesu u matericu, sluzokoža materice za taj transfer ne mora da bude spremna.

Vremenski okvir za implataciju, odnosno pravi trenutak kada je sluzokoža materice pripremljena da prihvati embrion, određuje test ERA (Endometrial Receptivity Analysis). Njegovi rezultati pomažu da se utvrdi pogodnu hormonsku pripremu i njihovo doziranje. Korišćenjem ovog testa se kod pacijentkinja sa ponavljajućim neuspelim implatacijama (ugnježdavanjem) dostiže uspešnost od 73% (Implantation Rate).