Panda

Šta je PANDA?

PANDA je specijalno napravljen genetski test koji omogućava ispitivanje stotine mutacija i varijanti DNK koje izazivaju najčešća genetska oboljenja ili imaju bitan uticaj na plodnost i uspešnost trudnoće.

Šta PANDA može?

Panel omogućava dijagnostiku:

  • poremećaj plodnosti i njenog lečenja,
  • genetski razlozi neplodnosti i poremećaji razvoja embriona
  • trombofilne mutacije
  • najčešća ozbiljna oboljenja (cistična fibroza, spinalna muskulaturna atrofija, gluvost i sindrom fragilnog X).

Ko može da se testira?

Testiranje je pogodno uglavnom za parove koji koriste pomoć asistirane reprodukcije, ali može se preporučiti i tim, koji pokušavaju spontano da dobiju dete. Iako su na prvi pogled oba partnera zdrava, mogu biti prenosioci genetske bolesti. Ona se može pojaviti kod njihovih potomaka.

Šta pokazuju rezultati testa PANDA?

Rezultati genetskog testa donose jedinstvene informacije o razlozima neplodnosti muškarca ili žene, nivou odgovora jajnika žene na hormonsku stimulaciju, ili o rizicima vezanih za davanjem hormonske zamenske terapije posle uvođenja embriona. Zahvaljujući tome je moguće prilagoditi pacijentima lečenje još više. Test takođe sadrži moguće genetske markere za najčešća nasledna oboljenja, urođene sklonosti ka pobačaju, čak i omogućava da se predvidi razvoj embriona. Ako žena ima ponavljajuće pobačaje i lekari nisu u mogućnosti da otkriju razlog, na klinici Repromeda je moguće dobiti ne samo odgovor ali i rešenje svoje situacije.

Šta raditi ako PANDA otkrije rizik?

Ako je ispitivanjem otkriven nosilac nekog takvog oboljenja i postoji mogućnost da se oboljenje pojavi i kod potomka, moguće je pre trudnoće uraditi [preimplantacijski genetsko testiranje (PGT-M) embriona](https://www.repromeda.cz/poskytovana-pece/genetika/preimplantacni-geneticka-diagnostika/pgd-monogennich-chorob/)  tog para i u matericu preneti samo embriona koji ne sadrže mutirane gene. Zahvaljujući tome se snižava rizik mogućeg spontanog pobačaja, obaveze da se veštački prekine trudnoća zbog genetske mane ili da se rodi poremećeno dete.

Šta vam nudimo

Saznajte šta sve za Vas možemo uraditi. Dalji spisak službi možete naći ovde.

Lečenje neplodnosti

Odredićemo razlog vaše neplodnosti i naći ćemo idealno lečenje koje će vas dovesti do željenog cilja.

Genetika

Povećajte šansu za začeće zdravog deteta. Čeka vas moderno opremljena laboratorija reproduktivne genetike.

Alternativna medicina

Rešavamo kompleksne probleme. Zato nudimo metode alternativnog lečenja, koje će povećati Vaše šanse da zatrudnite.

Surogat majčinstvo

Provešćemo vas kroz ceo proces surogat majčinstva gde embrion bioloških roditelja nosi surogat majka.

Направите необавезујуће консултације